Young Corn Plants Agriculture Corn - GoranH / Pixabay

Żeby zdrowo się odżywiać, trzeba być pewnym, że nasze jedzenie pochodzi z dobrego źródła i jest wolne od nieprzyjaznych człowiekowi chemikaliów. Jednym z najlepszych sposobów na naturalne, świeże produkty jest własna uprawa. Jednak jak się za nią zabrać i co brać pod uwagę przy uprawie własnych warzyw?

Do uprawy z pewnością przydadzą Ci się maszyny rolnicze. Jednak zanim zaczniesz inwestować pieniądze wybierz odpowiednie…

Miejsce

Jednym z najważniejszych aspektów jest odpowiedni wybór miejsca. Dla osób z ograniczonym miejscem, mieszkających w bloku najlepszym wyborem są świeże zioła lub inne rośliny zajmujące mało miejsca które da się hodować w donicach. Między nimi są cebula, pomidor, ogórek, fasola, papryka, sałata, szczypiorek, papryka i rzodkiewka. Wystarczy kupić wystarczającej wielkości donice, pasującą do rośliny ziemię i wybrać odpowiednio nasłonecznione miejsce.

Inaczej wygląda sprawa dla osób z ogrodem, ponieważ pomimo mniejszych ograniczeń co do wielkości rośliny i miejsca posadzenia, pojawiają się inne aspekty, którym trzeba poświęcić uwagę.

Sadząc rośliny w ziemi trzeba wiedzieć czy jest ona odpowiednia dla danego rodzaju rośliny i ewentualnie ją nawieźć lub zamienić z inną ziemią, tak aby zgadzało się ph i poziom użyźnienia gruntu. Kiedy już wiemy jaka ziemia jest odpowiednia dla jakiej rośliny musimy również pomyśleć o nasłonecznieniu, ponieważ nie każda roślina lubi być cały dzień w słońcu i nie każda może być posadzona w całkowitym cieniu. Dlatego sadząc musimy znać preferencję danej rośliny oraz patrzeć na otaczające źródła cienia.

Temperatura

W zależności od wybranego rodzaju rośliny trzeba zapewnić odpowiednią temperaturę, zwłaszcza dla sadzonek. Najpierw przez ochronę przed przymrozkami, następnie przy zapewnieniu w miarę stałej temperatury bez nagłych zmian. Dlatego trzeba wiedzieć jakie rośliny powinny być w domu, a jakie na zewnątrz. Dla niektórych dobrym rozwiązaniem jest również danie ich do szklarni/pod folię, jeśli oczywiście jesteście sobie w stanie na to pozwolić.

Teraz można sobie pomyśleć: Mam już posadzone moje warzywa, owoce czy zioła. Są w odpowiednim miejscu, w dobrej ziemi i optymalnej temperaturze. Wystarczy już tylko czekać na świeże, zdrowe produkty. Jednak to jeszcze nie koniec.

Dbanie i ochrona

Niestety o rośliny trzeba dbać zanim wydadzą one owoce. Poza oczywistym podlewaniem (chociaż i tak trzeba pamiętać o tym, że w zależności od rodzaju rośliny częstotliwość podlewania się zmienia) trzeba jeszcze rośliny obserwować i reagować na niechciane zmiany. Brak odpowiednich minerałów, choroby czy robaki to duży problem na który trzeba uważać, bo może on pozbawić nas rezultatu na który czekaliśmy i w rezultacie zmarnować nasz czas i pracę. Całe szczęście jest na nie mnóstwo produktów jak i naturalnych sposobów, które są bezpieczne dla człowieka.

Kiedy już zapewnimy swoim roślinom odpowiednie warunki, nasza praca przyniesie efekty, zdrowe, naturalne i własne jedzenie, które w smaku jest warte całej pracy.