Mushrooms Pasta Noodles Healthy

Istotne fakty

Opór anaboliczny to zaburzenia zdolności do budowania mięśni spowodowane nadmiernym spożyciem kalorii na przestrzeni czasu. Jedzenie większej ilości kalorii do budowy mięśni jest konieczne, ale może nastąpić zwrot na niekorzyść. Możesz osiągnąć „przeładowanie składników odżywczych”, kiedy kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i glukoza stają się toksyczne. Insulinoodporność jest pierwszym krokiem to oporności anabolicznej.

Nie musisz być gruby, żeby wytworzyć insulinoodporość. Ktoś, kto nieustannie zbyt dużo je może wytworzyć insulinoodporność w ciągu kilku tygodni. Aby naprawić opór anaboliczny zredukuj kalorie poniżej stanu przeciętnego i zmniejsz spożycie węglowodanów. Należy zapobiec zapaleniu jak to tylko możliwe.

Gdy pakowanie nam nie idzie

Masz za sobą miesiące ciężkiej diety i czujesz się jak w strzępach. Chociaż jesteś w doskonałym stanie to osiągnąłeś też mniejszy rozmiar. Dieta się już skończyła, a ty czujesz się uprawniony do kilku wielkich posiłków. W tym roku, mówisz sobie, będziesz większy niż kiedykolwiek. Zaczynasz jeść dużo, żeby stać się dużym. Bierzesz dużą nadwyżkę kalorii i trenujesz jak dzikie zwierzę.

W ciągu najbliższych kilku tygodni wszystko idzie dobrze, siła wzrasta, świetnie wyciskasz na siłowni i jesteś cały czas głodny. Tak właśnie czuje się anabolik. Wiesz, że rośniesz. Po pewnym czasie wszystko zaczyna się jednak zmieniać. Zaczynasz wyglądać trochę miękko w miarę jak twój tłuszcz się akumuluje. Pełny i muskularny wygląd jaki miałeś do tej pory zaczyna znikać. Jesteś coraz bardziej miękki i wzdęty, mięśnie brzucha zanikają a ssaki patrzą na ciebie miłośnie.

Mija jeszcze kilka tygodni. Siła jest mniej imponująca, nie wyciskasz już tak świetnie, a stawy i całe ciało zaczyna boleć. To znak chronicznego, niskiej jakości zapalenia. Co poszło nie tak? Odpowiedź jest prosta.

Przyrost tłuszczu spowodowany twoim pakowaniem wytworzył stan oporu anabolicznego. Teraz konieczny jest nadmiar kalorii, aby napędzić wzrost nowych mięśni, ale nadwyżka kalorii jest pomocna tylko do pewnego stopnia, po którym nadmiar kawasów tłuszczowych, trójglicerydów i glukozy staje się toksyczny.

W tym momencie jesteś w stanie „przeciążenia odżywczego” i osiągnąłeś punkt malejących powrotów. Wiele ciężarowców to osiągnęło podczas trybu pakowania. W warunkach ekstremalnych, te same zmiany metaboliczne, które ograniczają wzrost mięśni podczas okresów przeciążenia pokarmowego są również przyczyną zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby sercowo-naczyniowej.

To nie znaczy, że jesteś w niebezpieczeństwie bycia chorobliwie otyłym, diabetykiem i używasz zestawu infuzyjnego jeśli jeszcze raz zdecydujesz się pakować. Jednak przedłużające się przeciążenie odżywcze ostatecznie powoduje negatywne zmiany metaboliczne, które prowadzą do różnego stopnia oporności anabolicznej.